COMUNICACIÓ

FSIE DONA SUPORT A LA INICIATIVA PER A VISIBILITZAR EL CÀNCER INFANTIL EL 15 DE FEBRER

Día Internacional del Cáncer Infantil cartel redes sociales

La Federació de Sindicats Independents d'Ensenyament (FSIE) s'adhereix a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en la seva campanya de conscienciació i visibilitat del càncer infantil avui 15 de febrer. Aquest dia, des de 2018, és una data en la qual es busca que tots els països del món posem el focus en aquesta malaltia per a estar millor preparats.

Hem triat com a lema: "Junts som més forts contra el càncer infantil", el nom de l'esdeveniment que va organitzar l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) a París amb motiu del Dia contra el Càncer, el 4 de febrer de 2023. Estem convençuts que la unió, la solidaritat i l'esforç conjunt és la millor fórmula per a reduir les conseqüències d'aquesta realitat tan terrible per a tants nins i les seves famílies.

Primera causa de mort en menors en països desenvolupats

Segons les dades de l'OMS, en el món hi ha prop de 400.000 menors de 19 anys malalts per alguna mena de càncer, sent les leucèmies, els càncers cerebrals, els limfomes i tumors sòlids com el neuroblastoma i els tumors de Wilms els més comuns.

Segons les dades de la Federació Espanyola de Pares amb nins amb Càncer, a Espanya es diagnostiquen més de 1.500 casos nous cada any i 3.000 nins moren per aquesta causa a Europa cada any. No obstant això, la medicina aconsegueix que la major part dels pacients sobrevisqui. L'associació, referent al nostre país i en actiu des de 1990, estima que prop del 80% de pacients de 0 a 14 anys sobreviuen.

Visibilitzar el càncer infantil

En el sector educatiu, en FSIE posem recalcament a conscienciar sobre la malaltia, animant al claustre docent al fet que informe a l'alumnat sobre la mateixa i inculqui valors com a empatia i suport als alumnes que ho pateixen. És important que des de les aules fomentem actituds d'integració i suport amb tots aquells que travessen dificultats, com és el cas dels nins amb càncer.

"No podem subestimar l'efecte que té per als alumnes l'acolliment positiu del seu ambient escolar", assenyala Jesús Pueyo, secretari general de FSIE.

Al mateix temps, com en ocasions anteriors, reiterem a les administracions públiques la necessitat d'incorporar personal d'infermeria a tots els centres educatius amb la finalitat que aquests disposin de l'atenció sanitària necessària.

Més informació sobre el càncer en nins:

L'OMS aporta en la seva pàgina web més detalls del que coneixem sobre el càncer en menors. Així, apunta que “a diferència del que ocorre amb el càncer en els adults, es desconeixen les causes de la immensa majoria dels casos de càncer infantil. S'han realitzat molts estudis per a tractar de determinar-les, però a aquestes edats hi ha molt pocs càncers causats per factors ambientals o lligats a la manera de vida”. Per a disposar de major coneixement sobre les causes, l'OMS incideix en la necessitat d'investigar més a fons.

Així mateix, afegeix que “atès que en general no és possible prevenir el càncer en els nins, l'estratègia més eficaç per a reduir la càrrega de morbiditat i millorar l'evolució clínica és centrar-se en un diagnòstic precoç i correcte, seguit d'un tractament eficaç i científicament contrastat que s'acompanyi de mesures de suport personalitzat”. Com en el cas dels adults, com més aviat millor es diagnostiqui la malaltia, augmenten les possibilitats de supervivència i el tractament tendeix a ser menys agressiu.

Per a guiar l'acció dels governs i orientar-los en la seva lluita contra aquesta malaltia, l'OMS ha elaborat un programa específic anomenat CureAll ("Curar-los a tots"). La iniciativa va partir de la col·laboració de l'Hospital de Recerca per a nins Sant Judes en 2018 i, entre altres mesures, en 2021 van posar en marxa la Plataforma Mundial per l'Accés a Medicaments contra el Càncer Infantil per a procurar un subministrament ininterromput de medicaments contra el càncer infantil de qualitat garantida.