El proper curs escolar 2021-2022 començarà dia 10 de setembre i acabarà el 23 de juny. . El curs tendrà 176 dies lectius, els mateixos que el curs 2020/21 i la festa escolar unificada serà dia 28 de febrer de 2022. Teniu la informació al mateix calendari. En quant a la planificació i les instruccions la Conselleria ho farà públic una vegada ho hagin acabat de concretar.
La Federació de Sindicats Independents d'Ensenyament celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme sumant-se una vegada més a aquesta iniciativa promoguda per les Nacions Unides que pretén conscienciar sobre les problemàtiques que afronten les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista ( TEA) i la importància d'integrar les seves capacitats en la societat.
La pandèmia mundial per Covid-19 ha tingut un gran impacte en els drets de les persones amb TEA, més de 450.000 al nostre país segons Autisme Espanya. Les restriccions a la mobilitat, la falta d'informació accessible i la suspensió de l'activitat lectiva presencial va perjudicar enormement un col·lectiu amb formes d'aprenentatge i metodologies de treball diferents a la norma.
Amb la campanya “Jo m'esforço, aprenc, treball, em comunico” FSIE posa el focus en la vàlua d'aquest col·lectiu i fa una crida a la societat en el seu conjunt per a fomentar el respecte i la integració de les capacitats de les persones amb autisme a fi garantir el seu gaudi d'una vida plena i en igualtat de condicions.
Des de FSIE considerem fonamental garantir el dret d'aquest col·lectiu a una educació de qualitat, específica i centrada en la persona, que afavoreixi el desenvolupament integral de l'alumnat independentment de les seves necessitats de suport, en igualtat d'oportunitats i baix principis d'equitat i atenció a la diversitat. Per a això és imprescindible invertir en noves metodologies d'ensenyament que integrin les oportunitats que ens brinden les noves tecnologies, impulsar la formació dels professionals de l'educació, des de l'atenció precoç a la universitat, i prestar especial atenció a les necessitats de suport de l'alumnat que es troba actualment en situacions de vulnerabilitat o desavantatge.
Per a això és fonamental que tant les administracions públiques com els agents socials i polítics col·loquin les necessitats de les persones amb TEA entre les seves principals prioritats i adoptin mesures immediates orientades a millorar el nostre sistema educatiu i a posar en marxa programes d'ocupació inclusiva que permetin aprofitar les oportunitats que les noves formes de treball, inclòs el teletreball, han generat per a empleats que abans tenien dificultats per a prosperar en entorns laborals més tradicionals.
FSIE, organització compromesa amb el sector de l'Atenció a Persones amb Discapacitat, vol a més reafirmar el seu compromís de continuar treballant, des del seu àmbit d'actuació, per la igualtat i la inclusió amb l'objectiu d'aconseguir una societat disposada a escoltar, respectar i integrar totalment les necessitats i capacitats de les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista.
Un any més, la Federació de Sindicats Independents d'Ensenyament se suma a la celebració del Dia Mundial de la Síndrome de Down amb l'objectiu de reivindicar el paper fonamental de l'educació en la inclusió de les persones amb trisomia 21 en la societat.
Aquest dia commemoratiu ve marcat per la pandèmia mundial i les repercussions que ha tingut en la nostra vida quotidiana ja que, des que donés principi a principis del 2020, hem hagut d'adaptar-nos a noves maneres de relacionar-nos, treballar, estudiar, etc. Si bé això ha suposat un gran desafiament a nivell mundial, l'Organització de les Nacions Unides, organisme impulsor d'aquesta iniciativa en 2011, ha volgut posar el focus en les noves formes de connexió desenvolupades en aquesta situació inèdita i en les oportunitats que aquestes ens brinden per a afavorir la participació en la societat de les persones amb Síndrome de Down en igualtat de condicions.
FSIE, com a organització sindical fermament compromesa amb el sector d'atenció a les persones amb discapacitat, vol contribuir a aquesta iniciativa amb la campanya “Connectats per l'Educació” orientada a reforçar el paper de l'educació com a eina fonamental i generadora d'inclusió, igualtat i apoderament de les persones amb Síndrome de Down. Per això volem aprofitar l'oportunitat per a recordar a la societat en el seu conjunt la importància de garantir a aquestes persones l'accés a una educació de qualitat que no sols els faciliti l'adquisició de coneixements i experiència, sinó que reconegui la diversitat i enorme vàlua de les seves capacitats, fomenti la seva autonomia i propiciï la seva integració real en la societat.
Des de FSIE volem a més instar els agents polítics i socials i les administracions públiques a adoptar mesures immediates, efectives i pertinents per a garantir l'accés de les persones amb discapacitat a un sistema educatiu integrador adequat a les seves capacitats i a les possibilitats de connexió i desenvolupament que ens brinden les noves tecnologies.
Per part seva, FSIE vol reafirmar el seu compromís de continuar treballant, des del nostre àmbit d'actuació, per a afavorir la creació d'una societat més inclusiva, sostenible i igualitària en la qual les persones amb discapacitat puguin gaudir d'una vida plena i digna amb les mateixes llibertats i drets.
FSIE-Illes Balears ha sol·licitat a les conselleries d'Educació i de Salut que siguin inclosos en l'actual fase de vacunació tots els treballadors dels centres d'assistència i educació infantil, així com els monitors que realitzen les activitats extraescolars dels centres educatius.
Actualment, a l'anomenada fase 6, Salut està vacunant tots els professionals, docents i no docents, dels centres educatius no universitaris. Malgrat això, queden fora els treballadors dels centres d'educació infantil no oficials, els quals són una gran majoria. Tampoc no s’està vacunant les persones que treballen en els centres d'infantil, primària i secundària com a monitors en les activitats extraescolars que s'organitzen dins de la mateixa escola fora de l'horari lectiu.
FSIE considera que el fet d'estar o no autoritzats per la Conselleria d'Educació (en el cas de les escoletes i escoles bressol) o de treballar amb alumnes fora de l'horari lectiu (en el cas de les activitats extraescolars), no suposa, per a aquests dos col·lectius de treballadors essencials, cap causa objectiva de disminució del risc de contagi per COVID-19, per la qual cosa demana no siguin discriminats i entrin en llistes prioritàries de vacunació, com recomanen els especialistes en control d'epidèmies i malalties infeccioses.
La Federació de Sindicats Independents d'Ensenyament se suma un any més a la celebració del Dia Internacional de la Dona reclamant l'eliminació de les desigualtats de gènere per a tenir un futur millor, sostenible, igualitari i inclusiu, en un món marcat ja inevitablement per la pandèmia mundial per Covid-19.
Per a això ha llançat una campanya en la qual, sota el lema “Ser dona en temps de Pandèmia”, posa especial èmfasi en com ha afectat la crisi sanitària a les dones treballadores en educació i atenció a persones amb discapacitat, dos sectors altament feminitzats en els quals les plantilles suposen un 67% i un 84% respectivament.
Des de l'inici de la crisi sanitària els docents han demostrat una capacitat per a innovar i crear sense precedents en adaptar-se en temps rècord, sense molt de suport pedagògic ni orientació per part de les autoritats educatives, a la nova realitat garantint la continuïtat de l'activitat educativa. Segons l'organització sindical, amb la implantació de l'educació en línia el 77% dels docents van veure augmentada la seva jornada laboral entre 2 i 4 hores diàries. A més, el tancament dels centres educatius a conseqüència del primer estat d'alarma va portar a 152.000 treballadors del sector a entrar en un ERTO, sent el 73% d'ells dones majoritàriament professionals d'Educació Infantil.
*FSIE denúncia que tant el Govern com les CC.AA. han ignorat les seves reiterades sol·licituds de mesures econòmiques per a garantir la continuïtat i viabilitat de tots els centres d'educació infantil que estaven oberts abans de la declaració de l'estat d'alarma i per als centres d'educació i atenció a persones amb discapacitat en els quals tant la suspensió temporal d'activitat presencial com les mesures de seguretat i higiene han tingut gran impacte.
És també una realitat contrastada que els permisos i excedències per a cura de familiars són majoritàriament sol·licitats per dones, fet que afecta negativament tant als salaris com a les bases cotització i les pensions de jubilació. Per això, des de FSIE exigim una vegada més la modificació del Pla MECUIDA perquè inclogui un permís remunerat per als treballadors que hagin de quedar-se a cura d'un familiar malalt de Covid-19 o en quarantena per contacte estret. Aquesta millora és essencial per a reduir la desigualtat especialment en sectors com el de l'educació i atenció a la discapacitat, tots dos molt feminitzats, en els quals molts treballadors han hagut d'assumir una reducció del seu salari del 100% perquè no és possible l'adaptació o flexibilització de la seva jornada laboral.
Per tot això FSIE, ferm defensor del diàleg i el consens com a motors del canvi, demana a les administracions públiques i agents polítics que promoguin iniciatives i polítiques socials que garanteixin l'equiparació de drets i l'accés al mercat laboral en igualtat d'oportunitats posant en el centre la conciliació i la corresponsabilitat en les cures i implicant en la presa de decisions a aquelles que suposen el 50,99% de la societat espanyola.